Wiele takich zdarzeń powodują serwery pośredniczące, pamięć podręczna i skanery bezpieczeństwa, dlatego HawkOpen nigdy nie przedstawia otwarcia jako dowodu, że ktoś przeczytał maila.
Odbiorca, który tego nie chce, odmawia śledzenia tej firmie linkiem „Nie śledź mojej aktywności” w informacji albo wszystkim nadawcom korzystającym z HawkOpen na stronie prywatności HawkOpen; w obu przypadkach wcześniej zmierzone dane o nim są usuwane. Wyłączenie pobierania obrazków w programie pocztowym również zatrzymuje obrazki śledzące.
Jeśli zastosowanie mają przepisy wymagające zgody, śledzenie wolno uruchomić dopiero po jej uzyskaniu. Link w wiadomości umożliwia późniejsze wycofanie zgody.